- Kamu Özel Güvenlik Kıyafetleri
- Özel Güvenlik Kıyafetleri
- Özel Güvenlik Apoletleri
- Özel Güvenlik Armaları
- Özel Güvenlik Ayakkabıları
- Özel Güvenlik Eldivenleri
- Özel Güvenlik Gömlekleri
- Özel Güvenlik Kabanları
- Özel Güvenlik Kazakları
- Özel Güvenlik Kep-Bereleri
- Özel Güvenlik Kravatları
- Özel Güvenlik Montları
- Özel Güvenlik Pantolonları
- Özel Güvenlik T-Shirt’ları
- Özel Güvenlik Yağmurlukları
- Özel Güvenlik Yelekleri
- Özel Güvenlik Kıyafet Teçhizatları
|İş Elbiseleri | İş Kıyafeti | İş Kıyafetleri | İş Önlüğü | İş Önlükleri | İş Ceketi | İş Pantolonu | İş Yelegi | İş Tulumu | İş Tulumları | İş Pantolonları | İş Yelekleri | İmalat Toptan-Parekende Satış….
İŞ ELBİSELERİ
İş elbiseleri genel tanımla iş yerlerine giderken giydiğimiz kıyafetler olarak bilinir. Bu giysiler yapılan işin içeriğine göre değişiklik gösterir. Her iş yerinin kendi kuralları vardır. Bu kurallara uygun giyinilir. Müşterilerle yüzyüze gelen kişiler resmi olduğu için, belli bir ciddiyeti temsil ettiği için takım elbise giymek zorundadırlar. Genel olarak takım elbise, gömlek, kravat olarak algılanan iş elbisesi aslında çok çeşitlilik gösterir.
İş elbiseleri üreten firmalar detaylı ve çeşitlilik içeren kıyafetler yapmaya özen gösterirler. Bazı iş verenler firmaları için özel tasarım kıyafetler ister. Üretici firmalarda istenilen ürünlere göre özel tasarınlar yaparlar. Çizimler yapılarak tasarlanan giysiler müşterilerin onayından sonra çeşitli bedenlerde üretilir. Kullanılan kumaşlar da özel olmalıdır. İşin içeriği kumaşları da etkiler. Eğer yapılan iş tehlikeye açık bir iş ise daha korumalı, güvenliği öne çıkarankumaşlardan giysiler üretilir. Eğer daha hareket özgürlüğü içeren veya hijyen gerektiren bir iş kolu için üretiliyorsa sık yıkanabilen, daha ince kumaşlar kullanılır.
İş elbiseleri ‘nin modelleri de değişiklik gösterir. Boyları, kol boyları, cepleri, yakaları ona göre farklı dikilir. Tulumlar, gömlekler, pantolonlar, ceketler çeşitli modellerdedir.
Giysilerde renklerde önemlidir. Ağır iş yapan kişiler daha koyu renkli giysiler kullanırlar. Boya ve yağ gibi lekeleri daha az belli eden renkte kumaşlar kullanılır. Sağlık sektöründe veya gıda sektöründe çalışanlar daha açık renkleri tercih ederler. Temizlik, hijyen ön plandadır. Dış mekanda çalışanlar için reflektörlü yani uzaktan veya gece fark edilebilen fosforlu renklerle kaplı giysiler üretilir.
Üniformalar da iş elbisesi kategorisinde yer alır. Askerler, polisler, hava yollarında çalışanlar, güvenlik elemanları, demiryolları görevlileri, denizyollarında çalışanlar takım elbiseye benzer, ciddiyeti sembolize eden, resmi kıyafetler giyerler. Bunlar erkek ve bayan olarak tek tip üretilirler. Daha çok koyu renklerde ceket -pantolon veya ceket- etek , gömlek, kravat –fular takımlardır.
İş elbiselerine aksesuarlar da eklenir. Bunları kısaca anlatacak olursak ; vücut güvenliği için gereli olan baretler, eldivenler, gözlükler ve ayakkabılardır. Baretler çarpmalara, vurmalara, düşmelere karşı başı koruyan dayanıklı malzemeden üretilir. Yüzü de koruma amaçlı ön kısmında siperliği olur. Eldivenler kalın kumaşlardan üretilen avuş ve parmakları koruyan daha kalın malzemeden yapılır. Ele tam oturması kulllanım rahatlığı açısından önemlidir. Gözlükler ise gözü koruyan önemli bir malzemedir. Açık veya koyu renk dayanıklı malzemeden yapılması önem taşır. Gözleri çevreleyerek dış etkenlerden korur. Ayakkabılar ayağı tam kavrayan, rahat olan ve dayanıklı malzemeden üretilir. Yük taşınan, inşaat alanları gibi yerlerde kullanılan ayakkabıların parmakları koruyan çelik burunlukları olması önemlidir.
Giysilerde cep kullanımı işlerlik açısından önem teşkil eder. Hastane çalışanlarının, eczacıların, tamircilerin işlerinde kullandıkları malzemeleri üzerlerinde taşımayı sağlayan iş elbiselerindeki ceplerdir. Cepler çeşitli boyutlarda olabilirler. Ceplerin yanısıra kıyafetlerde yapılan iş için gerekli malzemelerin asılabileceği kulpların olması da önemlidir.
Azami güvenlik gerektiren iş kolları için özel elbiseleri dikilir. Gerek kumaşları olsun gerek modelleri olsun farklı ve özeldir. Vücut güvenliği ön plandadır. İşçi sağlığı ve güvenliği açısından iş verenler işçilerin yaptıkları işe uygun iş elbisesi giymelerine ve korunmalarına özen göstermeliler. Bu konuda işçilerin eğitilmesi de çok önemlidir. İş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği konularında düzenli eğitim seminerleri organize edilmelidir. İş verenler de onlara örnek olmalıdır. Çalışanlar kendi güvenliklerini bilinçli bir şekilde korumayı öğrenmelidir. Bu nedenle özel giysileri en verimli şekilde kullanmalılar. Böylece iş kazalarının önüne epeyce geçilmiş olur.
Çeşitli alanlara üretim yapan fabrikalarda çalışan işçiler kendilerine verilen özel giysileri giyerek beden güvenliklerini sağlamış olurlar. Makinelerle veya kimyasallarla çalışan kişiler sağlam, vücudu kaplayan, kalın kumaşlı giysiler giyerler. Bunun için tulum uygun seçimdir. Bedenen çalışan kişileri gömlek pantolondan daha iyi korur. Kimyasallarla çalışan kişiler vücudunun her yerini kaplayan, ellerini ve kollarını saran uzun eldivenler ve başı-yüzü koruyan şapkalar kullanır. Bunlar baştan ayak bileğine kadar özel tulumlardır. Yüz için ayrıca maske veya gözlüklü başlık kullanılır. Böylece kimyasalların etkileşiminden korunmuş olurlar.
İnşaat alanlarında, madenlerde, ormanda veya tersanelerde çalışan kişiler bedenlerinin dışında özellikle başlarını koruyan baretler kullanmalılar. Baretler sağlam materyalden üretilmiş başı ve kısmen yüzü koruyan başlıklarıdır. İnşaatlarda veya tersanede çalışan kişilerin ellerini de korumaları gerekir. Özel eldivenler bu işi görür. Avuçları ve parmakları koruyucu kısımları vardır. Kullanılan ayakkabılarda önemlidir. Ayakları önündeki demir unsurlarla cisim düşmelerine karşı koruyan özel ayakkabılardır. Bu işçilerin kullandığı kıyafetler soğuk havalar içinde ayrıca üretilmiştir. Soğuğu ve yağmuru geçirmeyen, polyester-pamuk karışımı kumaşlardan dikilirler. Kış için bot kullanımı önemlidir. Altları lastik üstü deri olan botlar suyu ve soğuğu geçirmez.
Arıcılık yapan kişiler çok farklı iş elbisesi kullanır. Bunlar vücudun tümünü saran, kalın, ayak bileği lastikli giysilerdir. Baş için özel uzun ve yüzü kapatan başlıkları vardır. Ellere uzun kalın eldivenler giyilir. Böylece arıların bedenlerinin herhangi bir yerine ulaşması engellenmiş olur.
Tulum tipindeki iş giysisini genelde temizlik işçileri, tamir işiyle uğraşan kişiler, otomotiv sektörü çalışanları, tesisatçılıkla ilgilenenler kullanır. Belediyelerde çalışan temizlik işçilerinin tek tip tulum modelinde giysileri vardır. Bu kıyafetler bol cepli tercih edilir. İş yaparken kullanılan malzemeleri kişinin üzerinde taşıması için elverişlidir. Büyüklü küçüklü cepler kullanılır. Gömlek pantolon tipi modelleri de dikilir.
Reflektörlü iş elbiseleri genelde dış mekanlarda çalışanlar kişilerce kullanılır. Bu giysiler uzaktan veya karanlıkta fark edilebilen fosforlu renklerde giysilerdir. İtfaiyeciler, yol yapım işçileri, trafik polisleri, can kurtaranlar, havaalanı bazı çalışanları giyer. Uzaktan ve karanlıkta rahatça fark edilebilme özelliği kişi güvenliği açısından önemlidir. Karayollarında çalışanlar arabalardan korunmak için, havaalanı bazı çalışanları uçakta pilot tarafından kolayca görülebilmek için reflektörlü iş elbiseleri giyerler. İtfaiyeciler yangında duman içinde dikkat çekmeleri için kullanırlar. Can kurtaranların ise denizde kolay görünmeleri önemlidir.
Tüm bunların yanısıra alevalmaz kumaşlardan üretilen giysiler iş elbiseleri ‘nin önemli bölümünü oluşturur. Özellikle itfaiyeciler tarafından kullanılan alevalmaz giysiler yanıcı maddelere yakın çalışanlar için de hayati önem taşır. Gene vücudun her yerini kaplayan alevalmaz kumaşlrdan dikilirler. Özel uzun eldivenler ve özel ayakkabılar aksesuarlarıdır. Eldivenler yanmaz kumaştan ve mümkün olduğunca kalındır. Nedeni elleri sıcaklıktan korumaktır.
Bu tip giysileri bomba imha ekibinde çalışan kişiler de kullanır. Ama onlarınki biraz daha farklılık gösterir. Çok daha kalın, korumalı giysilerdir. Özellikle kol ve bacaklar korunur. Yüz ve baş için ayrı bir başlığı vardır. Patlamalara, yanmalara, parça tesirine karşı mümkün olduğunca vücudun her yerini korur.
İş elbisesi yiyecek-içecek sektörü çalışanları tarafından da giyilir. Burada kişi güvenliğinden çok üretilen malzemenin korunması önemlidir. Bu sektörde üretilen gıdanın hijyeni, temizliği için vücudun ve ellerin kapalı olması gerekir. Özel iş elbiseleri de gıdanın temizliği için önemlidir. Genelde gömlek veya tulum modelinde kıyafetler kullanılır. Mutlaka eldiven ve bone kullanılmalıdır. Eldivenler lateksten hijyenikti, tek kullanımlık olmalıdır. Bonelerde saç dökülmesini önler. Sık ve yüksek ısıda yıkamaya uygun, pamuklu-sentetik kumaşlardan yapılırlar. Kasaplar gömlek dışında ıslanmaz, yıkanan plastikten yapılmıi askılı iş önlükleri kullanır. Hayvan kesim işleriyle uğraşan kimseler kişisel temizlikleri için plastik pantolon ve önlükler, kalın su geçirmez çizmeler giyerler.
Restoran veya mutfaklarda çalışan ahçılar, yamaklar da iş elbisesi giyerler. Bunlar gömlek veya önlük şeklindedir. Önden düğmeli olup yakalıdır. Genelde kıyafetin üzerine giyilir. Rahat olmalıdır. Mutlaka bir başlık kullanılır. Ahçı başlıkları model olarak boneden biraz daha farklıdır ama saçları kapatır. Bunlar da pamuklu-sentetik karışımı kumaştan üretilir. Genelde beyaz veya pastel renktedir. Sık ve yüksek sıcaklıkta yıkamaya uygun kumaşlardır. Kolları biraz daha kısa dikilirler. Diğer sektörlere göre estetik burda biraz daha öne çıkar. Biraz daha şık modeller yapılır.
Gıda sektöründe servis görevlileri, garsonlar için bay bayan olarak farklı modeller üretilir. Farklı renklerde takımlardır. Ceket-pantolon veya ceket –etek takımlarıdr. Ceket erine yelek de olabilir. Genelde beyaz gömlek, kravatla tamamlanır. Bayanlar içintek parça elbise de olabilir. Çeşitli renklerde şık, göze güzel ve temiz görünen giysilerdir. Hareket özgürlüğü açısından rahat olmaları da önemlidir.
Uzun gömlek tipindeki elbiseleri genelde sağlık sektörü çalışanları tarafından kullanılır. Günlük giysinin üstüne giyilen önden düğmeli, dize kadar uzanan kıyafetlerdir. Veya pantolon, gömlek olarak iki parça halinde de olabilir. Pamuk-sentetik kumaştan yapılır. Ceplerin olması önemlidir. Kullanılan malzemeleri üstünde taşımak amaçlıdır. Doktorlar, hemşireler, hastane görevlileri kullanır. Genelde beyaz olur ama farklı renkler de kullanılır. Hasta bakıcıların biraz daha farklı olabilir . Renk olarak doktor ve hemşirelerden farklı olur. Doktorlar ameliyatlar için tulum benzeri arkadan bağlanan giysiler giyerler. Kollar ve ayak bilekleri lastiklidir. Hijyenik ve steril giysilerdir. Başı kapatan aynı kumaştan bone kulllanırlar. Genelde mavi renkte olur farklı renkler de kullanılabilir. Eczane çalışanları da bu gömlek tarzında kıyafetin üstüne giyilen iş elbisesi kullanır. Laborantlar ve veterinerler de aynı tip gömlekten giyerler. Hasta bakım evlerinde çalışanlar veya hastane temizlik görevlileri kendi temizlikleri açısından iş giysisi giyerler.
Önden düğmeli, uzun veya kısa gömlek tipinde iş elbisesi ‘ni öğretmenler de kullanır. Kendi giysilerini tebeşir tozundan veya keçeli kalemlerden , kalem akmalarındankorumak için giyerler.
Tüm bunlardan farklı olarak iş elbiseleri olarak üniformaları da saymamız gerekir. İlk akla gelen askeriyelerdir. Daha sonra polisler, havayolları çalışanları, güvenlik görevlileri olarak sıralayabiliriz. Polis üniformaları ceket-pantolondan oluşan giysilerdir. Gömlek ve kravat kullanılır. Polislerin görevlerine göre elbiseler de farklılık gösterir. Dışarda görevli polisler yağmuru ve soğuğu geçirmeyen mont giyerler. Ayakkabı olarak bot kullanılır. Reflektörlü montlar veya yelekler trafik polisleri tarafından kullanılır. Şık takım elbiseler havayolları çalışanları tarafından tercih edilir. Göze hoş, şık, resmi görünen kaliteli kumaşlardan üretilen bay ve bayan olarak ayrılmış tek tip kiyafetlerdir. Üniformalar havayollarında farklılık gösterirler . Her havayolu kendi üniformasını özel tasarlatarak ürettirir.
Üniforma ayrıca binalarda güvenlik görevlisi olarak çalışan kişilerde de kullanılır. Takım elbise, gömlek, kravattır. Koyu ciddi renklerde dikilirlen iş elbisesi ‘dir.
İŞ PANTOLONLARI
İş elbiseleri olarak iş pantolonları ayrıca ele alınabilir. Tek üretilen iş pantolonlarının yanısıra iş takımları için de pantolonlar vardır. Birçok iş alanında kullanılan tek veya takım halindeki pantolonlar işlevsellik açısından önemlidir. Pantolonların paçalarına çeşitli yerlerine büyüklü küçüklü cepler eklenerek verimliliği arttırılmıştır.Kumaşları da koruyuculuk açısından ve yapılan işe göre çeşitlilik gösterir. Çok amaçlı üretilen pantolonlar yazlık ve kışlık olara da dikilir. Bayan ve erkek olarak ayrı modellerle üretilen iş pantolonları iş elbisesi olarak erkekler tarafından daha fazla kullanılır. İş pantolonları erkeklerin kadınlara göre daha yoğunlukta çalıştıkları iş kollarında daha fazla kullanılan giysi türüdür. Bayanların iş pantolonlarını iş elbiseleri olarak kullandıkları alanlar daha düz modellerin tercih edildiği alanlardır. Ceplere ve koruyuculuk özelliklere fazla ihtiyaç duyulmayan modeller yeterli olmaktadır.
İş pantolonlarının modelleri farklı farklıdır. Genelde hareket rahatlığı açısından bol kesimli dikilir. Bacaklar rahat hareket etmeli ve beli fazla sıkmayan kemerli olmalıdır. Paçalar bol ve düz iner. Bol paçalı iş pantolonları daha kullanışlı olur. Paça uzunlukları ayak bileklerine kadar iner. Ama çok uzun yapılmaz. Yere değmez. Cepler arkada, yanlarda ve paçalarda olabilir. Çeşitli boylarda cep dikilmesi faydalıdır. Bazı iş pantolonu modelleri daha dar kesimli ve cepsiz olarak tasarlanır. Takımların altına giyilen bazı modeller şık görünmesi açısından cepsiz ve düz kesimde dikilir. Bacak ve dizleri koruyucu özellik eklemek için pantolonlarıon diz ve diz arkalarına ek kalın parçalar dikilir. Zarar görmesi en mümkün yer olan diz ve diz arkalarını korur.
İş elbiseleri ‘nden iş pantolonlarının kumaşları çok önemlidir. Yıpranmayı kaldıran kalınca kumaşlardan dikilmesine özen gösterilir. Fonksiyonel olmasına dikkat edilir. Pamukludan, popline, gabardinden, polyestere, alevalmaz kumaşlardan ketene kadar pekçok kumaş türü görülür. Pantolon dikiliken farklı kumaş kullanıldığı ama koruyucu özellikler eklenirken daha kalın farklı kumaş parçaları kullanıldığı dikkat çeker. Soğuya karşı içi polar kaplı pantolonlar da piyasada bulunur. İş pantolonu olarak takım elbise pantolonlarını düşünecek olursak; ceketin kumaşından pantolon dikilir. Bunlar yünlü karışık ince, şık kumaşlardır.
Bir iş elbisesi olan iş pantolonları birçok iş kolunda kullanılır. İş takımlarının pantolonları olarak dikilenler genelde üst parçayla aynı kumaştan üretilir. Bunlar kurumsal şirketlerde, fabrikalarda çalışanlar, sanayi ve üretim alanlarında çalışan, tekstil atölyelerinde, sağlık ve gıda sektörlerinde çalışanlar tarafından giyilir. İş pantolonlarının üstü gömlek veya ceket olabilir. Bu iş kollarında kullanılan pantolonlar genelde hafif bol kesimli, iki yan cepli ve arka cebi olan keten, gabardin, yünlü veya pamuklu kumaşlardan dikilmiştir. Pantolonlarda fazla cep bulunmaz. Paçalar çok uzun değildir. Düz kumaşlarda üretilir koruyucu özelliklere ihtiyaç olmadığı için yapılmamıştır. Askerlerini polislerin, güvenlik görevlilerinin kullandıkları iş elbiseleri olan üniforma pantolonları da bu gruba girer. Onlar da üst takımla aynı kumaştan, pileli veya pilesiz iki yan cepli dikilir. Daha dar kesimlidir şıklık açısıdan. Takım elbiselerinin pantolonlarında ütü önemli bir faktördür. İyi ütülenmesi, paçalarda çizgi izi oluşturmak şıklığı öne çıkarır.
Tamirhanelerde, otomotiv sektöründe çalışan kişiler, kargo şirketleri elemanları, bahçıvanlar vb. genelde kalın keten, kot, pamuklu-polyester karışımı gibi kalın dayanıklı kumaşlardan üretilmiş çok cepli pantolonlar kullanırlar. Bu kişiler işlerinin gereği olarak iş malzemelerini çok kullanırlar. Pense, tornavida, makas, çivi gibi küçük malzemeleri üzerlerinde taşımak amaçlı iş elbiseleri ‘ne çok sayıda cep yapılması gereklidir. Pantolonların paça kısımlarına farklı boylarda cep yapılır. Bu cepler genelde kapaklıdır ve kapaklar düğme veya çıtçıt ile kapanır. Malzemelerin düşmemesi açısından kapaklı cep önemlidir. Ayrıca pantolonların bel kısımlarına malzemerli asmak için özel bölümler de yapılır. Böylece bir pantolon son derece kullanışlı halde gelir ve her talebi karşılar.
İş elbiseleri ‘ni en çok bedenen çalışan kesim kullandığı için korucu özelliği olan modellere onlar ihtiyaç duyar. İnşaatlarda, yol yapımlarında, orman işçileri, ağır üretim fabrikalarında, endüstri sektöründe çalışanlar, kimyasallarla çalışan kişiler ve itfaiyeciler koruyucu özelliği olan pantolonları kullanmak zorundadırlar. Bu şirketler işçi sağlığını korumak açısından bu kıyafetleri işçilerine sağlamakla yükümlüdürler. İş pantolonları çalışanları, sıcaktan,soğuktan, darbelerden, delinmelerden, ateşten, kimyasallardan, radyoaktiviteden vb. Koruyan yapıda olmalıdır. Bu da ancak kumaşlarla olabilir. Kullanılan kumaşlar her iş alanına göre değişiklik gösterir. Su geçirmez ve alevalmaz kumaşlardan pantolonları özellikle itfaiyeciler tarafından giyilir. Ormancılar gibi bedenen çalışanlar için diz ve bacak kısımları çok kalın koruyucularla desteklenmiş pantolonlar üretilir.
Koruyucu iş elbiseleri reflektörlü kumaşlardan da dikilir. Bu tip iş pantolonları dış mekanlarda çalışanlar, gece çalışanlar tarafından tercih edilir. Uzaktan fark edilebilen fosforlu renkte kumaşlardan veya şeritlerden oluşan iş elbisesi ‘dir. Paçalarda reflektörlü şeritler yer alır. İtfaiyeciler, trafik polisleri, yol yapım işçilerinin giymesi gereklidir. Ayrıca kimyasallara karşı kauçuktan yapılış pantolonlar da mevcuttur. Bunlar asitten, yanıcı maddelerden korur. Dış mekanlarda çalışan kesim için soğuktan, sudan koruyan, dışı su geçirmeyen polyester veya naylon ve içi polar kaplı kumaşlardan pantolonlar vardır. Bunlar da iş elbiseleri kategorisinde yer almaktadır.
Ayrıca her iş alanına uyum sağlayabilen ortalama iş pantolonlarda piyasadadır. Bunlar genel olarak pamuk-polyester karışımı veya kot kumaşındandır. Cepleri yeterli sayıda tasarlanmış olup genel kullanım amaçlıdır.
İş elbisesi olarak iş pantolonları çok fonksiyonel, her iş alanına uyumlu olabilecek çeşitlilikte piyasada yerini almaktadır. İşçi sağlığı açısından iş pantolonları kullanılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.
İŞ YELEKLERİ
İş yelekleri çeşitleri bol olan iş elbiseleri ‘ndendir. Birçok iş alanında kullanılan farklı kumaşlardan üretilen yelekler çeşitli modellerde bulunur. Yelek, kolsuz olup vücudun ön ve sırt kısmını kapatan iş koluna göre farklı kumaş ve materyallerden üretilen bir giysi türüdür. İç ve dış mekanlarda çalışan kişiler için ayrı model ve kumaşlardan dikilir. Bayan ve erkek modelleri yer yer değişiklik gösterse de birbirine benzer.
Güvenlik amaçlı kullanılan iş yeleklerinin şıklık ve resmiyet için de kullanılan tipleri mevcuttur. Birbirine hiç benzemeyen iş alanlarında kullanılan iş yeleklerine benzer modeller gündelik hayatımıza da girmiştir. Kışın soğuktan korumak için kalın, içi polar kaplı üstü yağmur geççirmeyen kulamtan olan çok cepli yelekleri kullanırız.
İş elbisesi olarak giyilen yeleklerin dış mekan için üretilen modelleri yağmurdan, soğuktan, rüzgardan vücudun orta kısmını korumak amaçlıdır. Bu modeller dik yakalı, içi dubleli veya muflon ya da polar kaplı, önden fermuarlı, alt kısmı lastikli veya düz inen ve bel altında biten yeleklerdir. Boynu, boğazı, beden kısmını, sırtı soğuktan ve rüzgardan korur. Dış mekanlarda iş elbiseleri olarak kullanılan yeleklerden reflektörlü olanları da mevcuttur. Bunların amacı uzaktan görünürlüğü sağlamaktır. Gene kalın soğuktan koruma amaçlı üretilenleri de olduğu gibi sadece fosforlu renklerde malzemeyle dikilenler uzaktan görünme amaçlıdır.
Bir bölüm yelek de genel olarak cepleri için kullanılır. Bazı meslek grupları daha ince ve bol cepli iş yelekleri kullanır. Bu tipler “V” yakalı olup, önden bir fermuarla kapanır. Kalın kumaşlardan dikilmezler. Ama birçok cebi vardır.
İç mekanlarda giyilen iş yelekleri ise daha çok şıklık amaçlı kullanılır. İnce ve hoş görünen kumaşlardan dikilirler. Gömleklerin üzerinde hoş dururlar. Genel olarak önden düğmeli, “V” yakalı ve belde biten modellerdir. Sırt kısmı astar kumaşında da olabilir. Ve bel kısmında küçük bir estetik amaçlı kemer olabilir. Bu kemer yeleğin bedene daha iyi oturmasını da kolaylaştırır. Sonuçta yeleğin şık görünmesi önemlidir. Bunlar yünü kumaşlardan olabileceği gibi viskon, pamuk polyester karışımı , veya saten kumaşlardan da dikilir. Bu tip şık yeleklerini takım elbiselerin içine gömlek üstüne giyilebilir. Restoranlarda iş elbisesi olarak garsonlar tarafından yaygın kullanılır.
İş yeleklerinde kullanılan cepler dikkat çekicidir. Özellikle dış ortamlarda çalışan kişiler bol cepli, kalın iş yelekleri giyerler. Cepler işle ilgili malzemeleri çalışanların üzerlerinde taşımasını kolaylaştırır. İş yeleklerinin en önemli özelliklerinden biri de kullanım pratikliğidir. Dış mekanlarda bedenen çalışan kişiler hava şartlarına maruz kalırlar ama aynı zamanda çalıştıkları için rahat hareket edebilmeleri gerekir. Bu nedenle aslında bazen iş yelekleri mont veya ceketlerden daha kullanışlı olabilir. Bu sebeple yeleklerde kullanılan büyüklü küçüklü cepler çok kullanışlıdır. Cepler çıtçıt, cırt cırtlı veya düğme ya da fermuarla kapalı olmalıdır. Hareket halinde olan çalışan kişinin ceplerinde olan malzemelerinin düşmemesi açısından önemlidir. İş yeleklerinin iç kısımlarına da cepler yapılmıştır.
İş yeleklerinin hafif materyallerden üretilmiş olması önemlidir. Hafiflik iş verimini artrır. İş elbiseleri olarak yeleklerin hafif olması dışında, kir tutmaması, soğuktan, rüzgardan koruması, kullanım pratikliği sağlaması, ceplerle kullanışlı olması beklenir. Kir ve tutmayan kumaşlardan üretilen iş yelekleri genel olarak polyester,naylonlu kumaşlardan dikilir. Pamuk-polyester karışımı kumaşlardan, polar kumaşlardan, kot kumaşlardan iş yelekleri de mevcuttur. Dış mekanlarda iş elbisesi olarak kullanılan yelekler iki katlı dikilir. Yani bir iş yeleğinin dış yüzeyi kir tutmayan, su ve soğuk geçirmeyen polyesterli kumaşlardan yapılırken, iç kısmı polar, muflon gibi vücut sıcaklığını koruyan malzemelerden yapılır. Bu tip soğuktan koruyan yeleklere anorak tipi yelekler adı verilir. Bu yelek modellerini kullanan iş kolları çeşitlidir. Güvenlik görevlileri, inşaat işçileri, fabrikalarda çalışan kesim, tamirhane çalışanları, otomotiv sektörü işçileri gibi çalışanlar genelde soğuk ortamlarda çalıştıkları için hem soğuktan korurunurlar hem rahat kol hareketleri ile çalışırlar hem de yeleğin ceplerinden faydalanırlar.
Bir de ince kumaşlardan yapılan cepleri açısından önemli olan iş elbiseleri vardır. Bu iş yelekleri genelde pamuk-polyester karışımı rahat kumaşlardan dikilir. Ilık havalara uygun terletmeyen kumaşlardan üretilir. Bu modellerin bol cepleri vardır. Kullanım amaçları daha çok cepleridir. Bu model iş yeleklerini daha çok muhabirler giyerler. Bu tip yelekler iş elbiseleri olarak özellikle gazeteci ve muhabirlerin en dikkat çeken kıyafetidir. Yazın ve bahar aylarında kargo veya evlere servis elemanları için de bu ince kumaşlı, bol cepli yelekler kullanışlıdır.
Reflektörlü iş yelekleri , hem çift katlı yani dışı yağmura, soğuğa dayanıklı içi muflon veya polarlı anorak tipi olur hem de ince kumaştan sadece uzaktan veya gece görünme amaçlı kullanılan modelde olabilir. Yani anorak tipi yeleklerin reflektörlü kumaşlardan yapılanları mevcuttur. Ayrıca sadece fosforlu renklerden dikilmiş iş yelekleri de vardır. Bu reflektörlü iş elbiselerini daha çok yol yapım işçileri, mühendisler, trafik polisleri kullanmaktadır. Yaz kış giyilebilen modelleri vardır. Kumaş dokusu olarak polyester hakimdir.
İş yeleği çeşitlerinden kurşun geçirmez yelekler de ilginçtir. Bu yelekler tamamen kişi güvenliği için kullanılır. Kıyafetlerin içine giyilen modeli de vardır dışa giyilenler de vardır. Bedenin üst orta kısmını kurşunlardan koruyan çelik yelekler çeşitli modellerdedir.
Kurşun geçirmez yelekler direkt olarak bildiğimiz çelik levhalardan oluşur. Çelik levhaların üstü katkat yırtılmaya, darbelere dayanıklı kumaşlarla kaplanmıştır. Bunun sebebi kurşunun çeliğe çarpma hızını yumuşatıp bedene daha az darbeli gelmesidir. Polislerin ve güvenlik görevlilerinin kullandığı çelik yelekler dışa giyilen modelleri cepli de yapılır. Hem güvenlik hem de işlevselliğini arttırmak amaçlıdır. Bir de gömlek içi modelleri vardır. Bunlar daha ince materyalden belli olmayan yeleklerdir. Bu modeller de iş elbiseleri ‘ndendir. Özel görevlerde ve tehlike altında olan kişilerce kullanılır. İnce olmasından dolayı “kevler” adı verilen ipek cinsi çok dayanıklı malzemeden üretilmiştir. Gömlek içine giyilen ve bedeni kurşunlardan koruyan çelik yeleklerdir.
İş elbiseleri olarak yaygın kullanılan iş yelekleri hem dış hem iç mekanlarda giyilir. Çeşitli malzemelerden üretilen iş yelekleri farklı iş kollarına hitap ederler. İş elbisesi olarak yelekler kullanışlı ve pratik kıyafetlerdir
İŞ MONTU & CEKETİ
İş Montu ve Ceketi koruma güvenlik amaçlı kullanılan iş elbiseleri ‘dir. İş montları farklı modeller de renklerde olur. Mont kısa belden lastikli veya belden biraz uzunca olan üst giyimdir. Dış mekanlarda çalışanlar tarafınddan kullanılır. Mont önden düğmeli veya fermuarlı olup uzun kolludur. Yakası boynu ve boğazı korumak için yüksektir. Kolları düğmeli veya lastikli olabilir. Kullanan kişiyi soğuk, rüzgar, yağmur gibi sert hava şartlarından korur. Boyu kısa olduğu için hareket rahatlığı sağlar.
İş elbiseleri olan montların kumaşları da çeşitlilik gösterir. Pamuklu kumaşlardan yapılmış ince modelleri de vardır. Daha kalın çift katlı kumaşlardan yapılmış modelleri de üretilir. İnce olanlar daha ılık havalarda giyilir. Pamuklu polyester karışımı veya gabardin kumaşlardan üretilir. Kalın olan mont modelleri dışı yağmur geçirmeyen kumaşla kaplanır içi polar veya muflonlu yapılır. Böylece kötü hava koşullarından kişiyi korur. Güvenlik görevlilerinin giydiği, polislerin kullandığı, bekçilerin veya belediye çalışanlarının giydiği montlar yaygın kullanım alanlıdır.
Sadece yağmura karşı kullanılan montlar da piyasadadır. Bunlar su geçirmez ama nefes alabilen gora teks malzemeden dikilen montlar olduğu gibi sadece yağmur geçirmez kumaşlarda da yapılabilir. Bu montlar fermuarlı, lastikli kolları olan ve beli lastiklidir. Bedenin üst kısmını korur.
Montların ayrıca reflektörlü olanları da vardır. Gece ve uzaktan görünürlüğü sağlayan fosforlu kumaşlardan ve reflektör şeritlerinden yapılmış iş elbisesi ‘dir. Bu montların da ince ve kalın tiplari mevcuttur. Reflektörlü montları yol yapım çalışanları, çöpçüler, polisler, kargo elemanları, itfaiyeciler gibi dışarda çalışanlar giyerler.
İş ceketleri olarak takım elbiselerin ceketleri sayılabileceği gibi iş aşçı ceketleri, sağlık personelinin giydiği kısa önlük tipi ceketler de sayılabilir. Takım elbise ceketleri pantolonla aynı kumaştan da olur farklı kumaşlardan da yapılır. Omuzları düzgün gösteren hafif vatkalı olup, arkada tek veya çift yırtmaçlı olan modelleri vardır. Yünlü – polyester veya keten kumaşlardan dikilen bu ceketler de iş elbisesi sayılır. Resmi ve şık ceketlerdir. Önden düz düğmeli modelleri de kruvaze modelleri vardır.
İş ceketi olarak üniforma ceketlerini de sayarız. Bunlar asker üniformalarından, polislerin, pilot ve uçuş ekibinin giydiği üniformalara kadar uzanır. Bu ceketler de şık ve resmi görünüşlü ve pantolon veya etekle takımdır.
Bunların yanısıra iş elbiseleri ‘nden olan aşçı ceketleri de hakim yakalı ve önden düğmelidir. Kol boyları çeşitlidir. Sağlık personeli ceketleri önden düğmeli olup aşçı ceketleri gibi pamuk-polyester karışımı kumaşlardan dikilir.
Ayrıca fabrikalarda çalışan işçiler iş elbiseleri olarak iş takımları giyerler . Bunların da ceketleri vardır. Bu ceketler yakalı, önden düğmeli ve uzun kolludur. Boyları belden biraz aşağıda biter. Keten, gabardin veya pumuklu kumaşlardan dikililer. Yıkamaya uygun malzemeden yapılırlar.
İş montu ve ceketleri bedenin üst kısmını koruyan ve şık gösteren iş elbisesi ‘dir. Farklı kullanım alanları ve yerleri vardır.